Вчені Національного наукового центру "Інститут аграрної економіки" підрахували, за середніми цінами супермаркетів України, скільки коштуватиме новорічний стіл-2025, передає "Відомо".
За розрахунками, станом на середину грудня 2024 року, новорічне меню з страв, традиційних для столу середньостатистичної сім'ї з 4-х осіб, складатиме близько 3594,05 грн, що на 24,8% дорожче, ніж у минулому році.
За оцінками вчених, салат "Олів'є" (3 кг продуктів традиційної рецептури) обійдеться в 384,41 грн. Це на 17,7% більше, ніж під час святкування Нового 2024 року. Найдорожчим інгредієнтом страви цього року стала ковбаса – 160 грн за 0,5 кг. Значно подорожчали й овочі. Ціна на картоплю в цьому році зросла порівняно з минулим роком на 70%: за 580 г ми заплатимо 20,01 грн. Дві моркви (280 г) коштуватимуть 8,41 грн (+98,7%), 2 цибулини (230 г) – 4,16 грн (+5,7%). 6 курячих яєць коштують 46,82 грн (+35,4%), зелений горошок – 56,05 грн за 0,5 кг (+24,6%). Ціна на консервовані огірки залишилася на рівні минулого року – 38,21 грн за 200 г. Заправити салат майонезом (350 г) обійдеться в 50,75 грн (+12%).
Салат "Селедка під шубою" (1,570 кг продуктів) обійдеться господаркам у 168,19 грн. Це на 21,9% перевищить минулорічний показник у 138,01 грн. Левову частку вартості традиційного салату складе філе оселедця – 119 грн за 0,5 кг. Майонез (180 г) обійдеться в 25,88 грн.
Витрати на м'ясні продукти зросли за рік на 13,4%. (+12 %). За 350 г сирокопченої ковбаси "Брауншвейська" доведеться заплатити 334 грн, півкіло запеченого бекону – 227 грн (+11 %), кілограм битка з свинини (свіжого) – 294 грн (+12 %). М'ясо птиці станом на кінець 2024 року залишається найдешевшим серед видів м'яса. За 1 кг філе курячого свіжого потрібно буде заплатити в середньому 174 грн (зростання ціни на 9%). Загалом, вартість 2,850 кг м'ясних продуктів на новорічному столі складе 1029 грн.
Молочні продукти в цьому році значно подорожчали. Твердий сир 300 г коштуватиме 148,5 грн (+28%), а пачка вершкового масла 200 г — 104 грн (+44%).
Вартість овочів на новорічному столі в середньому складе 496 грн, що на 32% більше вартості минулого року. Картопля (2 кг) коштуватиме в цьому році 65 грн (+70%), гриби шампіньйони (1 кг) – 157 грн (+15%), перець солодкий (0,5 кг) – 99 грн (+38%), огірки свіжі (0,5 кг) – 55 грн (+22%), помідори свіжі (1 кг) – 120 грн (+42%).
Фрукти на святковому столі обійдуться в 254 грн (зростання вартості на 49%). За 2 кг мандаринів заплатимо 177 грн, 1 кг бананів коштуватиме в середньому 62 грн, 1 лимон (200 г) – 15 грн.
Батон білого хліба обійдеться в 28 грн (+19%). Шоколадні цукерки – в середньому 280 грн за 1 кг (+40%).
Не залишилися осторонь від подорожчання й алкогольні напої. В залежності від виду спиртного ціни зросли від 17 до 25%.
Безалкогольні напої до святкового столу обійдуться в 110,95 грн, а це, в середньому, на 7,3% більше, ніж у минулому році.
Таким чином, вартість бюджетного варіанту новорічного столу для середнього українця складе 3594,05 грн.
Якщо ж на вашому столі будуть делікатеси, вам доведеться додатково заплатити ще близько 739 грн. Адже, в залежності від виробника, баночка червоної ікри (100 г) обійдеться в середньому 420 грн, а 180 г червоної риби – 319 грн.
Отже, вартість новорічного столу з делікатесами складе 4333,05 грн (+27,3 %).
Вчені відзначили, що важливу роль у подорожчанні цін зіграли наслідки війни, підвищення тарифів на паливо, економічні труднощі, несприятливі погодні умови влітку, скорочення виробництв, підвищення цін на енергоносії та введення військового збору до 5%.
012